Erdoğan'a füzeli koruma

Haber Giriş : 25 Ağustos 2005 14:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkentteki canlı bomba olayının ardından etrafındaki koruma zinciri en üst seviyeye çıkarılan Başbakan Erdoğan, havada da Bush gibi korunacak. Başbakan'ın kullandığı helikopter füze savunma sistemi yerleştiriliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast ihbarlarının artması üzerine koruma önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Yakın korumalarının sayısı artırılırken Erdoğan'ın kullanacağı helikopterlere, füze savar sistem monte edilecek. ABD Başkanı Bush ile İngiltere Başbakanı Tony Blair'in uçaklarında da saldırılardan korunmak için benzer sistemler bulunuyor.

Helikoptere takılacak sisteme (Savunma Amaçlı Güdümlü Füzeyi Yanıltan Füze Sistemi) adı veriliyor. Sistem ısıya duyarlı olarak çalışıyor ve saldırgan füzeyi önceden tespit edebiliyor. Sistemin monte edildiği helikopter veya uçak, üzerine gelen güdümlü füzeyi yanıltmak için önce yüksek ısıya sahip alüminyum parçalar fırlatıyor. Saldırgan füze uçak veya helikopter yerine bu yüksek ısılı alüminyum parçalara çarparak imha oluyor. Eğer bu füze yanıltılamazsa bu kez yüksek ısıya duyarlı füzeler devreye giriyor. Helikopter veya uçaktan atılan füzeler, saldırgan füzeyi yok ediyor. Füzesavar sistem Başbakan'ın helikopterlerine TAI'de monte edilecek.

TOBB hediye etmiş

Başbakan'ın kullandığı Sikorsky tipi helikopterlerden birini TOBB hediye etmiş. Bu konuda AKŞAM'a bilgi veren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Biz Odalar Birliği olarak güvenlik amacıyla ihtiyaç olan bir helikopteri satın alma kararı verdik.

Yönetim kararıyla bu parayı da ödeyip helikopteri aldık. Helikopteri İçişleri Bakanlığı'na aldık. İçişleri Bakanlığı'na daha önce de güvenlik amaçlı bazı desteklerimiz olmuştu" dedi. Hisarcıklıoğlu, helikoptere eklenecek füzesavar sistem konusunda bilgilerinin bulunmadığını söyledi.

Kürsüye çelik yelekli önlem

ABD Başkanı Bush gibi tehdit altındaki liderler, halka açık toplantılarda, kurşun geçirmez camın arkasında korunuyor. Ancak Başbakan Erdoğan'ın helikopterlerine füzesavar sistemleri ekleme kararı alan güvenlik birimleri, kürsü konusunda aynı hassasiyeti göstermiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Yozgat'ta konuşmasını yaptığı kürsünün iç tarafına, insanlar için üretilmiş bir çelik yelek monte edilmişti. Zorunlu hallerde başvurulan bu tür önlem, kürsüdeki konuşmacıya tam anlamıyla koruma sağlamıyor. Konuşmacının vücudunun belli bölgeleri saldırıdan korunabiliyor.

Yeterli değil ama kullanılıyor

Üst düzey devlet protokolünü korumakla görevli bir Emniyet yetkilisi kürsüye çelik yelek monte edilmesini şöyle değerlendirdi: "Kürsülere çelik yelek ancak zorunlu hallerde monte edilir. Pratik bir önlem olduğu için kürsüdeki konuşmacı korumalarla desteklenir. Çelik yeleğin açıkta bıraktığı yerleri koruma görevlileri doldurur. Kürsülere genel olarak çelik plaka konulur. Ancak beklenmedik acil durumlarda, ya da tehlikenin az olduğu yerlerde konuşma yapılacaksa çelik yelek de konulabilir. Ancak bu koruma yeterli değildir. Yan korumalar kürsüye daha yakın durarak açık noktaları kapatmalıdır."

Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber